Proiect D.T.A.C

autorizatia de constructie

Autorizatie de constructie

Cele mai multe dintre lucrarile sau constructiile pe care dorim sa le efectuam necesita autorizatie de constructie. Autorizatia este un document eliberat de catre autoritati. Aceasta permite sa incepi si sa executi o lucrare sau o constructie, in conformitate cu reglementarile urbanistice, normele si cerintele prevazute de lege, in constructii. 

Prin obtinerea autorizatiei si respectarea ei te asiguri ca lucrarile tale sunt conforme cu toate cerintele legale, ca respecta interesele de dezvoltare urbana si interesele si siguranta locuitorilor si a comunitatii din jur. 

Cand iti trebuie autorizatie de construire?

Cand vrei sa executi constructii si modificari ai nevoie de Autorizatie de constructie

Daca intentionezi sa ridici o constructie de la 0, fie ca vorbim de o casa, o anexa, o terasa, o magazie sau o constructie in scop comercial / industrial, trebuie sa obtii autorizatia de constructie. Este necesara autorizatia si pentru lucrari de recompartimentare, precum desfiintarea sau realizarea unor pereti, a unui parapet. Orice modificare interioara ce nu se incadreaza in art 11. Legea 50/1991, lege care hotaraste ce lucrari se pot executa fara autorizatie de constructie, necesita autorizatie. Certificatul de Urbanism se solicita in etapa initiala de obtinere autorizatie. 

autorizatia de constructie

Cand vrei sa efectuezi extinderi ai nevoie de Autorizatie de constructie

Vei avea de asemenea nevoie de autorizatie de constructie si daca vrei sa construiesti un etaj suplimentar, o mansarda sau sa iti extinzi constructia cu inca o incapere la sol, cum ar fi o bucatarie de vara, o anexa, un garaj sau o terasa. 

autorizatia de constructie

Pentru anumite lucrari de reparatie / inlocuiri ai nevoie de Autorizatie de construire

In general, daca dorim sa inlocuim tamplaria uzata nu este necesara autorizatia de construire, atat timp cat lucrarile respecta art. 11 din Legea 50/1991: forma, materialele, dimensiunile golurilor nu sunt modificate. Aceste lucrari sunt considerate interventii minore, care nu schimba aspectul general al cladirii sau structura de rezistenta. In schimb, in cazul in care lucrarile implica schimbari precum montarea unei usi duble in locul usii initiale de dimensiune mai mica, atunci autorizatia este necesara pentru ca peretele trebuie spart la dimensiunea noii usi. 

autorizatia de constructie
autorizatia de constructie

Obtinere autorizatie de constructie

Obtinerea unei autorizatii de constructie pentru ridicarea unei constructii, pentru modificari sau pentru extinderi asupra imobilului necesita obtinerea si prezentarea a mai multe documente, planuri, avize, acte sau studii. Documentatia necesara se solicita in functie de tipul, complexitatea si natura constructiilor / lucrarilor. Am discutat intr-un articol anterior despre lista cu acte necesare autorizatie de constructie  si tot in cadrul lui am prezentat si un model de Certificat de Urbanism care contine lista standard cu documente. 

Pentru a obtine autorizatie de construire, proprietarul trebuie sa elibereze Certificat de Urbanism. Acesta are rolul sa asigure ca lucrarile sau constructiile se vor executa conform cu planurile si regulamentele urbanistice aprobate in zona. Un certificat de urbanism furnizeaza informatii importante de care se va tine cont in executarea lucrarilor: regimul maxim de inaltime admis, restrictii si conditionari privind construirea etc. Certificatul de urbanism va indica proprietarului si ce documentatie este necesara pentru obtinerea autorizatiei. 

Ce probleme poate crea construirea fara autorizatie?

Executarea de constructii sau de lucrari in lipsa autorizatiei necesare este o incalcare a prevederilor din Legea 50/1991, privind autorizarea executarii lucrarilor de construire. Proprietarii care efectueaza lucrari in lipsa autorizatiei isi asuma raspunderi si consecinte destul de mari. Acestia sunt pasibili de amenzi considerabile, de pierderea totala a constructiei sau a lucrarilor in urma unui ordin de demolare emis sau chiar de pedeapsa cu inchisoarea, conform legii. In plus, o lucrare neautorizata poate destabiliza relatiile cu vecinii sau cu comunitatea de locuitori ai imobilului. Deseori, autoritatile identifica constructiile si lucrarile efectuate fara autorizatie in urma sesizarilor si plangerilor venite din partea vecinilor impotriva proprietarilor. Adesea, proprietarii sunt prinsi in fapt de autoritati chiar in timpul executarii constructiilor / modificarilor. 

Cauzele frecvente ale conflictelor care apar intre vecini, fie din lipsa autorizatie de construire, fie din cauza nerespectarii ei:

Lipsa / nerespectarea autorizatiei de constructie poate duce la nerespectarea distantelor fata de limitele de proprietate invecinate

Fiecare constructie trebuie sa respecte distantele minime permise fata de proprietatea invecinata, stabilite prin lege si prin reglementarile si planurile urbanistice locale. Acestea au rolul de a asigura un spatiu suficient intre constructii astfel incat sa permita ambelor parti sa se bucure de confort, de intimitate si de liniste. Construind prea aproape de vecinii tai le poti aduce prejudicii ce afecteaza confortul si calitatea vietii acestora (blocarea luminii naturale, invadarea intimitatii etc). Aceste prejudicii ce se pot solda in final cu demolarea sau modificarea constructiei, printr-un ordin venit din partea autoritatilor. 

Lipsa / nerespectarea autorizatiei de constructie poate duce la nerespectarea distantei & orientarii ferestrelor in raport cu curtea vecinilor

Prin obtinerea si respectarea autorizatiei de construire vei avea certitudinea ca proiectul tau este conform, inclusiv in ceea ce priveste respectarea distantei si a orientarii ferestrelor in raport cu proprietatea vecina. Niciun vecin nu trebuie sa aiba vedere directa in spatiul personal al curtii alaturate, de aceea sunt impuse restrictii de distanta si amplasare a geamurilor. 

Modificarile in apartament fara autorizatie de construire pot pune siguranta locuitorilor in pericol

Desfiintarea unui perete, desfiintarea unei camari, construirea unui balcon la parter, realizarea unor pereti nestructurali sau oricare alta modificare adusa trebuie sa se efectueze in baza unei autorizatii de construire. Exceptie fac lucrarile ce se incadreaza in Legea 50/1991, art 11. Lucrarile fara autorizatie in apartament pot pune in pericol siguranta constructiei si siguranta locuitorilor, prin afectarea elementelor de structura si rezistenta.

In cazul in care proprietarul este sanctionat cu amenda si se dispune autorizarea lucrarilor prin eliberarea Certificatului de Urbanism, va fi necesara obtinerea unei documentatii complete. Din aceasta fac parte si expertiza tehnica MLPAT, alaturi de Proiecul DTAC. In aceasta situatie, expertiza tehnica MLPAT va stabili care este starea elementelor de structura a constructiei si daca sunt respectate cerintele fundamentale privind calitatea in constructii. Daca ne intoarcem la rolul eliberarii Certificatului de Urbanism necesar pentru obtinere autorizatie de constructie, recunoastem ca lipsa lui nu ne va informa nici cu privire la conditiile de construire in zona, nici asupra documentelor relevante pe care trebuie sa le obtinem. Toate documentele, planurile si avizele ce se solicita pentru a obtine autorizatie de constructie au un rol fundamental in executarea corecta si sigura a constructiei. 

autorizatia de constructie

Cat costa o autorizatie de constructie - taxe

Cu siguranta vrei sa stii care ar fi costul lucrarilor tale si a obtinerii autorizatiei de construire inainte de a incepe proiectul. Iti putem oferi informatii orientative cu privire la doua taxe frecvent solicitate in Certificatul de Urbanism, taxa de emitere autorizatie de constructie si taxa OAR.

Taxa de emitere a autorizatiei de construire este 0.5% din valoarea declarata a lucrarilor pentru locuinte. Valoarea lucrarilor este estimata in Devizul General, iar in baza lui se va calcula taxa. Taxa OAR este calculata la 0.5 ‰ (la mie) din valoarea investitiei. 

Vrei sa vezi un model de Deviz General, in baza caruia au fost calculate taxa AC si taxa OAR? Citeste despre taxa autorizatie de constructie .

Cine emite autorizatia de construire?

Autorizatia de construire se emite de autoritatea desemnata sa administreze activitatile de constructii si domeniul urbanistic intr-o anumita localitate. In cele mai multe cazuri, primaria este responsabila cu aprobarea proiectului in constructii si cu emiterea de autorizatii de construire necesare. 

Cum te putem ajuta in procesul de obtinere autorizatie de constructie? Poti apela la echipa noastra pentru documentatia DTAC solicitata – Memoriu Tehnic de arhitectura, Memoriu Tehnic de rezistenta si planuri – si pentru referate de verificare. Numarul nostru de contact este 0733.479.973. 

error: Alerta: Este interzisa copierea continutului. Ne rezervam dreptul de a actiona conform legii in vigoare.